Trainingen

Orientatie op Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA)

ONA betekent ‘Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt’ en is bedoeld om u te leren hoe werken en werk zoeken in Nederland gaat. ONA is een verplicht onderdeel van de inburgering, staatsexamen 1 en 2 voor iedereen die vanaf 1 januari 2015 een verblijfsvergunning heeft gekregen. ONA is ook verplicht als u al werk heeft. Als u voor 1 januari 2015 een verblijfsvergunning hebt gekregen, maar een paspoort wilt aanvragen is het óók verplicht om ONA te behalen. Om te slagen voor uw ONA-examen, moet u een portfolio samenstellen met resultaatkaarten en praktijkopdrachten maken. Indien u alle lessen aanwezig bent geweest en de praktijkopdrachten heeft afgerond, voldoet u aan de eisen voor een 64-uur verklaring. Deze verklaring wordt afgegeven waarna u bericht krijgt van DUO dat u bent geslaagd voor het ONA-programma.

Voor wie?

Voor iedereen die vanaf 1 januari 2015 een verblijfsvergunning heeft gekregen. Als u voor 1 januari 2015 een verblijfsvergunning hebt gekregen, maar een paspoort wilt aanvragen is het óók verplicht om ONA te behalen.

Hoe ziet het project eruit?

De ONA-training bestaat uit 14 lessen van 3 uur en wordt gegeven door een gecertificeerde ONA-trainer.  Na het volgen van de ONA-training weet u hoe de Nederlandse arbeidsmarkt er uit ziet en werkt. Ook kunt u in uw eigen woorden vertellen wat voor werk u graag wilt doen en welke stappen u hiervoor moet zetten. Gedurende de gehele training wordt hier aandacht aan besteed en moeten er en praktijkopdrachten worden afgerond.  De training wordt afgesloten met het indienen van het portfolio bij DUO.

Slagingsgarantie

U bent tijdens de training zelf verantwoordelijk voor het volgen van alle lessen en het maken van de opdrachten. Als u alle bijeenkomsten aanwezig bent geweest en opdrachten heeft gemaakt, blijven wij u begeleiden totdat u slaagt voor ONA.

Belangrijk

Het kan natuurlijk gebeuren dat u vanwege overmacht, zoals ziekte, een keer niet kunt komen. Zorg dan dat u ons op tijd, dat betekent vóór de les, belt. Als u meer dan twee lessen mist en u de opdrachten niet inhaalt, bieden wij u geen garantie op het indienen van een succesvol portfolio.

 

Waar en wanneer?

Gedurende het hele jaar starten er groepen in de ochtend, middag en/of avond.

Contact

Vragen over ONA? Stuur een mailtje naar remco@blikoptalent.nl of bel 085-1045900

Andere trainingen

Training CH-Q

CH-Q is een Zwitsers kwaliteitsmodel voor loopbaanbegeleiding, ontstaan vanuit de behoefte aan een werkwijze voor zinvol en duurzaam zelfmanagement van

Training Vrijwilligers Organisaties

Vanuit sociale betrokkenheid ontstaan er burgerinitiatieven, stichtingen en vrijwilligersorganisaties. Elk levert op zijn eigen manier een bijdrage aan een betere

Training Kans op Werk

De training De Kans op Werk training is een onderdeel van het Kans op Werk project. Tijdens de training kans